?>

Wegenkaart Duitsland

De wegenkaart Duitsland, handig om te bekijken bij het plannen van uw route. De kaart is te gebruiken voor reizen met de auto en/of de motor. De Europese wegen evenals de snelwegen zijn op de wegenkaart getekend. Ook alternatieve routes via nationale wegen en schilderachtige, kleine paden in Duitsland zijn op deze kaart te vinden. Symbolen geven de belangrijkste bezienswaardigheden, toeristenbureau’s en accommodaties op de wegenkaart Duitsland aan. Zo kunt u voor vertrek uw reis makkelijk in grote lijnen plannen met de nodige rustpunten onderweg en op reis in Duitsland uw route aanpassen met behulp van de gedetailleerde wegenkaart.

Autobahn Duitsland

Duitsland heeft bijna 13.000 kilometer aan snelwegen. In het Duits worden snelwegen autobahnen genoemd, die worden aangegeven met de letter A. De nummering van de snelwegen begint bij de lange wegen die leiden van noord naar zuid en van west naar oost. Zeer waarschijnlijk maakt u vanuit Nederland het meest gebruik van de A2, A3 en de A4. De 471 km tellende A2 is de belangrijkste west- oost verbinding voor het wegtransport. Het verbindt de havens van Rotterdam en Antwerpen met de Duitse hoofdstad Berlijn en het oostelijk gelegen Polen. Wie op weg is naar de skigebieden rond München of naar Oostenrijk maakt waarschijnlijk gebruik van de A3 die loopt van de Nederlandse grens tot aan de grens van Oostenrijk. De A4 is 616 km lang en bestaat uit twee delen. Beginnend in Vetschau loopt de weg tot Olpe om na een onderbreking in het oostelijke Kirchheimer Dreieck verder te gaan naar Görlitz bij Polen.

Geschiedenis wegenstelsel Duitsland

In 1927 werd in Duitsland het plan opgevat een wegverbinding aan te leggen tussen de steden Hamburg, Frankfurt en Bazel, het HaFraBa-plan. Twee jaar later sprak hoogleraar Robert Otzen voor het eerst over de autobahn. De eerste autobahn in Duitsland was de snelweg tussen Keulen en Bonn, nu de A555. Adolf Hitler wilde een groot wegennet aanleggen in Duitsland en inspireerde zich op het HaFraBa-plan. Een serie Reichsautobahnen werd geconstrueerd, die nu nog die basis vormen van het wegenstelsel in Duitsland.

Regionale en lokale wegen Duitsland

Naast de Autobahnen bestaan er in Duitsland ook Bundesstrassen, aanvoerwegen naar de snelwegen. De wegen die het regionale en lokale verkeer leiden, worden Landesstrassen en Kreisstrassen genoemd. Sommige zijn zo ontworpen dat ze lijken op snelwegen en daarom autobahnähnlich worden genoemd. Deze wegen, vaak de Landesstrassen hebben dan 2×2 rijstroken, vluchtstroken en ongelijke kruisingen.

Verkeerstips Duitsland

Er is geen snelheidslimiet op de Autobahn in Duitsland. Het advies is een snelheid aan te houden van 130 km/u. Mocht u harder rijden dan deze adviessnelheid dan kunt u, in het geval van een ongeluk, sneller aansprakelijk worden gehouden. Let er ook op dat bepaalde deelstaten een eigen snelheidslimiet aanhouden. Binnen de bebouwde kom geldt een snelheid van 50 km/u, buiten de bebouwde kom en op andere wegen mag worden gereden met een snelheid van 100 km/u.